ریزش مو که با نام بیماری آلوپسی(Alopecia) نیز شناخته میشود، وضعیتی است که افراد زیادی را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد. یکی از دلایل اصلی ریزش مو، ضعیف شدن فولیکولهای مو به دلیل عملکرد سیستم ایمنی است. با این حال، آلوپسی فقط به سر محدود نمیشود. این وضعیت بر اساس محل وقوع آن در بدن، انواع مختلفی دارد.
این مطلب از وبلاگ کارسپاری به بررسی بیماری آلوپسی و آشنایی با علائم و نشانههای آن پرداخته است. و توضیحات دقیقی در رابطه با نحوه مراقبت از مو برای پیشگیری از این بیماری ارائه داده است.
انواع آلوپسی
سه نوع بیماری آلوپسی وجود دارد:
آلوپسی یونیورسالیس( Alopecia Universalis):
در برخی موارد، بیماری آلوپسی باعث ریزش قابل توجهی مو در مژهها، ابروها و همچنین سایر قسمتهای بدن میشود. ریزش کلی مو در چنین شرایطی به عنوان بیماری آلوپسی یونیورسالیس نامیده میشود. میزان آسیبی که در چنین مواردی رخ میدهد، از فردی به فرد دیگر متفاوت است و باعث طاسی نهایی در سر افراد میشود.
آلوپسی آرئاتا(Alopecia Areata):
در حالی که بیماری آلوپسی ممکن است هم در مردان و هم در زنان ایجاد شود، مردان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. ریزش مو در مردان میتواند باعث از دست دادن حجم قابل توجهی از موهای سینه، پوست سر و پشت آنها شود. این نوع ریزش مو همچنین میتواند به صورت تکههای کوچک اتفاق بیفتد و به نام آلوپسی آرئاتا شناخته میشود. این نوع از بیماری نسبتاً شبیه طاسی در سر مردان است که در آن نازک شدن تدریجی موها باعث عقب نشینی خط مو میشود و بافت تکهای به سر میدهد.
آلوپسی توتالیس(Alopecia Totalis):
بیماری آلوپسی توتالیس شامل ریزش کامل مو در پوست سر است. تعداد کمی از افرادی که با آلوپسی آرئاتا سروکار دارند، میتوانند تحت تأثیر این بیماری قرار بگیرند. پیشبینی نتیجه به دلیل نامشخص بودن این شرایط دشوار است.
علائم آلوپسی
در این قسمت از مطلب، برخی از علائم بیماری آلوپسی توسط افرادی که مبتلا به آلوپسی تشخیص داده شدهاند، ارائه شده است:
عقبنشینی خط مو:
این شکل از بیماری آلوپسی یکی از رایجترین انواع ریزش مو، به ویژه طاسی با الگوی مردانه است. مشخصه این بیماری در مردان، خط مویی است که در بالای پیشانی عقب میرود و با افزایش سن مشخصتر میشود. در مورد خانمها نیز این امر باعث طاسی تدریجی در قسمتی از موهای آنها میشود. زنان به طور خاص شرایطی به نام آلوپسی فیبروزان فرونتال را تجربه میکنند که با عقب رفتن خط مو مشخص میشود.
لکههای طاسی تکه تکه:
معمولاً توسط بیماران مبتلا به آلوپسی آرئاتا تجربه میشود، این علامتی است که در آن افراد طاسی مو را به صورت تکههای دایرهای یا سکهای شکل تجربه میکنند. ریزش نامنظم مو در چنین مواردی میتواند منجر به سوزش پوست برای برخی افراد شود. اختلالاتی مانند اگزما نیز در موارد خاص میتواند نشانگر طاسی مو باشد.
ریزش نامنظم مو:
همچنین به عنوان Telogen Effluvium شناخته میشود، این یک نوع طاسی است که در اثر یک شوک فیزیکی یا ذهنی ناگهانی ایجاد میشود. اغلب در نتیجه تجربیات آسیب زا ایجاد میشود و باعث میشود فولیکولهای مو در حالت شوک قرار بگیرند. ریزش نامنظم مو ممکن است در برخی موارد موقتی باشد، اما در صورت عدم مراقبت فوری، می تواند به طور دائمی نیز ظاهر شود. یک شوک فیزیکی یا روحی می تواند باعث شل شدن مو شود. ریزش مو(Telogen Effluvium) با آلوپسی آرئاتا متفاوت است، زیرا در درجه اول ریزش موی موقتی است و میتوان آن را تحت شرایط مناسب درمان کرد.
ریزش کامل موی سر:
موارد خاصی وجود دارد که در آن افراد در سراسر بدن خود یک حالت طاسی کامل را تجربه میکنند. این وضعیت اغلب در نتیجه درمانهای خاصی مانند شیمیدرمانی است که فولیکولهای مو را به طور کامل از بین میبرد.
دلایل ریزش مو:
دلایل اصلی ریزش مو توسط افرادی که مبتلا به بیماری آلوپسی تشخیص داده شدهاند، ارائه شده است که این عوامل عبارتند از:
- – ژنتیک
- – تغییرات هورمونی
- – داروها
- – مدلهای مو
جلوگیری از بیماری آلوپسی:
در حالی که بیشتر طاسیهایی که افراد تجربه میکنند به دلیل عواملی مانند ژنتیک و شروع طاسی با الگوی مردانه و زنانه است، اقدامات خاصی وجود دارد که میتوانید برای اطمینان از عدم ابتلا به انواع قابل پیشگیری از آلوپسی انجام دهید.
از استفاده از وسایل آرایشی مانند بابلیس داغ، اتو مو و شانههای زبر که میتوانند باعث آسیب بیشتر موهای شما شوند، خودداری کنید. یاد بگیرید که با موهایتان مهربان باشید و برای خلاص شدن از شر موهای خشک و نوکهای شکاف شده از ماسکهای گره گشای مو استفاده کنید. به خصوص از شانه کردن موهایتان در وقتی که خیس هستند، خودداری کنید و همیشه یک شانه دندانه پهن و البته چوبی داشته باشید. مطمئن شوید که از کشها و مدلهای مو که میتوانند فشار زیادی به موهای شما وارد کنند، دوری کنید.
برای بهبود تحریک فولیکولهای مو و تقویت رشد مو، هر نوع ویتامین برای ریزش مو مانند مکمل بیوتین را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید. با این حال، قبل از گنجاندن هر گونه ویتامین برای ریزش مو در رژیم غذایی روزانه خود، باید حتما با پزشک خود مشورت کنید.
مطمئن شوید که قرار گرفتن در معرض آفتاب مستقیم را محدود کرده و موهای خود را در برابر اشعههای مضر فرابنفش محافظت کنید. در صورت نیاز به بیرون رفتن، موهای خود را با استفاده از کلاه بپوشانید.
محققان ثابت کردهاند که سیگار کشیدن زیاد، باعث ریزش مو در مردان میشود. اگر ترک کامل سیگار برای شما ممکن نیست، حداقل مطمئن شوید که مصرف آن را به حداقل برسانید تا از ریزش کامل موهایتان جلوگیری کنید.
نتیجه
اگر شما فردی هستید که از بیماری آلوپسی رنج میبرید، صرف نظر از عوامل ژنتیکی یا غیر ژنتیکی، گزینههای مختلفی برای درمان وجود دارد که امروزه در علم پزشکی موجود است. موارد زیادی از افراد هستند که با کاشت مو توانستهاند به این بیماری غلبه کنند. مطمئن شوید که با پزشک خود مشورت کنید و گزینههای خود را برای نوع درمان مناسب برای ریزش مو بررسی کنید.