روانشناسی شخصیت
شخصیت ترکیبی از ویژگیهایی است که شخص را به آن چیزی که هست تبدیل میکند. وقتی همه ویژگیهای اصلی یک نفر جمع شود، میتوانیم شخصیت فردی او را ببینیم. هر کس دارای ویژگیهای متمایز است. بسیاری از ما ویژگیهای مشترکی نیز داریم. این ویژگیها یا ویژگیهایی که در مورد آنها صحبت میکنیم، الگوهایی در نحوه تفکر، احساس و رفتار مردم هستند. ویژگیهای شخصیتی در روانشناسی شخصیت مورد بحث قرار میگیرند.
روانشناسی شخصیت چیست؟
روانشناسی شخصیت تلاشی است برای مطالعه شباهتها و تفاوتهای بین شخصیت افراد. وقتی این الگوها و رفتارها تحلیل میشوند، میبینیم که شخصیتها ریشه در روانشناسی ما دارند. خیلی جالبه، درسته؟ بیایید عمیقتر به این قضیه نگاه کنیم. در این مطلب از وبلاگ کارسپاری به بررسی 10 نکته جالب در رابطه با روانشناسی شخصیت میپردازیم.
نظریه روانکاوی توسط زیگموند فروید توسعه داده شد و اساساً ادعا میکند که مغز انسان از سه ساختار ساخته شده است:
شناسه، نفس، ضمیر ناخوداگاه یا وجدان
این ساختارها شخصیت ما را میسازند. نظریه ویژگی، استدلال میکند که شخصیت ما با 5 ویژگی قابل توجه تعیین میشود: صراحت، وظیفه شناسی، برون گرایی، موافق بودن، روان رنجوری. تئوری انسان گرایانه ادعا میکند که شخصیت و ویژگیهای ما یک انتخاب شخصی هستند. نظریه شناخت اجتماعی ، ویژگیهای شخصیتی را براساس تعاملات اجتماعی و محیط پایهگذاری میکند.
4 نظریه روانشناسی شخصیت
شخصیتها گیج کننده هستند. فاکتورهای زیادی وجود دارد و هیچ مغزی شبیه هم نیست. با این حال، هنگامی که صحبت از سادهسازی این مفهوم میشود، چند مخرج مشترک وجود دارد. این مخرجات مشترک به ما کمک میکنند تا شخصیتها و تفاوتهای آنها را بفهمیم. چهار دسته شخصیتی وجود دارد که عبارتند از:
دیدگاههای روانکاوانه، نظریه ویژگی، دیدگاههای انسانگرایانه، نظریه شناخت اجتماعی
ویژگیهای اصلی شخصیتی وجود دارد که همه ما برخی از آنها را داریم
در حالی که همه افراد با هم متفاوت هستند، ما در نهایت انسان هستیم. همه ما به طرق مختلف به هم مرتبط هستیم. ویژگیهای شخصیتی یکی از راههایی است که همه ما با آن ارتباط برقرار میکنیم. ویژگیهای شخصیتی اصلی وجود دارد که میتوانیم همه شخصیتهای انسانی را بر اساس آنها پایهگذاری کنیم. به عنوان مثال، دوستی، اعتماد به نفس، مثبت اندیشی، جسارت. ما در یک مقیاس قابل تبدیل هستیم که واقعاً چه مقدار از این صفات را تشخیص میدهیم. همه ما با ویژگیهای اصلی به هم مرتبط هستیم.
چه زمانی شخصیت ما رشد میکند؟
شخصیت ما تعیین میکند که ما کی هستیم، اما چه زمانی این اتفاق میافتد؟ با افزایش سن، احساسی نسبت به اینکه چه کسی هستیم در ما ایجاد میشود. از طریق الگوهای رفتاری، ما شخصیت خود را در مدت زمان طولانی رشد میدهیم. در حالی که بسیار شیرین است که فکر کنیم نوزادان به محض به دنیا آمدن دارای شخصیت میشوند، این لزوما چیزی نیست که بتوانیم فوراً ببینیم. محیط، ژنتیک، روشهای فرزندپروری و عوامل اجتماعی همه در یک ظرف ریخته میشوند و شخصیت فرد را رشد میدهند. تحقیقات نشان داده است که فعال ترین بخش این فرآیند در سنین 20 تا 40 سالگی اتفاق میافتد و این فعالیت در حدود 50 سالگی شروع به کاهش میکند.
شخصیت و طبیعت در مقابل پرورش
در بسیاری از موضوعات روانشناسی، تئوری طبیعت در مقابل پرورش مورد بحث قرار میگیرد. زمانی که صحبت از رشد شخصیت میشود، طبیعت در مقابل پرورش مدتی است که بهصورت یک بحث مطرح شده است. طبیعت ادعا میکند که انسانها به دلیل تبارشناسی و زیستشناسی یک راه معین هستند. طبیعت ادعا میکند که انسانها به دلیل عوامل بیرونی که پس از تولد در معرض آنها قرار میگیرند، هر کدام روش خاصی را دنبال میکنند. شامل موارد زیر میشود:
تجربیات، روشهای فرزندپروری، مسافرت و…
در حالی که کارشناسان هر دو طرف را (شخصیت و پرورش) استدلال میکنند، ممکن است شخصیت افراد تحت تأثیر هر دوی این عوامل باشد. در این قسمت موضوع ژنتیک رفتاری مطرح میشود. کارشناسان بر این باورند که اگر ما در واقع ویژگیها را به ارث ببریم، این نوع ویژگیها ممکن است متفاوت باشند اما معمولاً خیلی زود تشخیص داده میشوند.
شخصیت ما بسته به محیطی که در آن قرار داریم ممکن است تغییر کند
آیا تا به حال احساس کردهاید، وقتی در محل کار یا در کنار دوستانتان هستید، همان فرد همیشگی نیستید؟ آیا تابه حال احساس کردهاید، وقتی در کنار خانواده هستید، همان رفتار همیشگی را ندارید؟ دلیل این امر این است که برای بسیاری از ما، نحوه صحبت و رفتارمان بسته به محیط اطرافمان تغییر میکند. در حالی که ما هنوز در هسته خودمان هستیم. ممکن است محیط را بسنجیم و تغییراتی در رفتارمان ایجاد کنیم. این میتواند به خاطر شرایط مناسب، توجه به احساسات دیگران و عدم اعتماد به نفس یا هر دلیل دیگری باشد.
10 تا 13 درصد از افراد دنیا از اختلالات شخصیتی رنج میبرند
یک اختلال شخصیت، درست مانند هر اختلال دیگری در هنجارها و انتظارات افراد متفاوت است. برای افرادی که از اختلالات شخصیتی رنج میبرند، به دلیل تفاوت روانی متفاوت فکر میکنند، احساس میکنند و رفتار میکنند. این میتواند باعث کشمکش با تعامل انسانی، یادگیری و غیره شود. بیشتر روانشناسان معتقدند که 10 اختلال شخصیتی مختلف وجود دارد. بیشتر اختلالات را به سه دسته گروه بندی میکنند. که عبارتند از:
مشکوک، احساسی و تکانشی، مشتاق
هر دسته از موارد بالا، از نظر شدت و علائم در هر فرد متفاوت است. که این موارد در روانشناسی شخصیت مطرح میشوند و افراد که دارای اختلالات شخصیتی هستند، در این شاخه از روانشناسی درمان میشوند.
تستهای شخصیت شناسی بسیار پرطرفدارهستند
تستهای شخصیت راهی برای ارزیابی شخصیت یک انسان در سطح عمیقتر است. آزمونها معمولاً به شکل یک پرسشنامه طولانی و عمیق هستند. تست شخصیت میتواند به سادگی به ما کمک کند تا درباره خودمان بیشتر بدانیم یا ببینیم در چه نوع مشاغلی میتوانیم خوب باشیم. همچنین میتواند برای کمک به تشخیص بالینی و کمک به تعیین روش درمانی استفاده شود. در حالی که ما اغلب به شخصیت خود و اطرافیانمان فکر میکنیم، تستهای شخصیتی به ما اجازه میدهند تا در سطح علمی عمیقتر در مورد شخصیت خودمان بدانیم.
ویژگیهای شخصیتی ممکن است با موفقیت در ارتباط باشد
شخصیتهای خاصی وجود دارند که افراد را از گروه متمایز میکند. وقتی به فردی که بسیار موفق است فکر میکنید، شخصیت او را چگونه توصیف میکنید؟ بسیاری از مردم ممکن است پاسخ دهند که این فرد یک رهبر، یک سخت کوش، شهودی، یک متفکر پیچیده و غیره است. توجه به این موضوع به ما کمک میکند تا این ارتباط را ایجاد کنیم که موفق بودن چیزی است که ما از نظر روانی توانایی انجام آن را داریم.
ویژگیهای شخصیتی ممکن است در روابط دوستانه و زندگی اجتماعی نقش داشته باشد
برخی از شخصیتها ممکن است به سمت یکدیگر کشیده شوند در حالی که برخی دیگر نمیتوانند متفاوت باشند. در حد وسط، برخی از شخصیتها از یکدیگر تعریف میکنند. وقتی صحبت از دوستی به میان میآید، انسانها ممکن است به سمت افرادی کشیده شوند که بیشتر به آنها شبیه هستند. برای انسانهایی که متفاوت هستند، ممکن است یاد بگیرند که شخصیتهای متنوع آنها در واقع یکدیگر را تحسین میکنند. برای برخی از افراد، آنها هرگز باهم کنار نمی آیند. به همین دلیل، ویژگیهای شخصیتی ممکن است نقش مهمی در دوستیهای ما و افرادی که اطراف خود را با آنها احاطه کردهایم بازی کند.
مطالعه و تجزیه و تحلیل روانشناسی شخصیت یک حرفه است
روانشناسی شخصیت یک شکل محبوب و شناخته شده از روانشناسی است. این مطالعه شخصیتها و روشهایی است که در بین انسانها متفاوت هستند. افرادی که این شکل از روانشناسی را مطالعه و تجزیه و تحلیل میکنند به دنبال درک چگونگی رشد شخصیتها و همچنین تأثیر آنها بر نحوه تفکر و عمل ما هستند. روانشناسی شخصیت به دلایل زیادی مفید است، اما شاید محبوبترین آنها این باشد که چگونه میتواند زندگی افراد را تغییر دهد. فردی که در این زمینه روانشناس باشد میتواند افرادی را که از اختلالات شخصیتی رنج میبرند، تجزیه و تحلیل، تشخیص و درمان کند.