احتمالا شما هم پس از دریافت آموزشها و مهارتهای مورد نیاز شغلتان، به فعالیت در آن پرداختید. پس تفاوت عملکرد افراد در محیط کار از کجا نشات میگیرد؟ موفقیت شغلی چگونه تعریف میشود؟ در این مطلب تکنیکهایی ذکر شده که به همه افراد با هر شغلی دارند کمک میکند، تا در محیط کار خود بهترین باشند. بدانید که موفقیت در هرحرفه و برای هر شخصی امکان پذیر است. در ادامه این مقاله از مجله کارسپاری، تکنیکهای موفقیت شغلی را بررسی میکنیم.
ترسیم اهداف شخصی بلندمدت
اهدافتان را تعیین کنید.
همیشه بهتر است قبل از شروع سفر یک مقصد داشته باشید. اهداف شغلی خود را به دستههای کوتاه مدت، میانمدت و بلندمدت تقسیم کنید. اهداف کوتاهمدت شما باید از اهداف میانمدت شما حمایت کنند و به آنها منتهی شوند. سپس همین کار را برای اهداف بلندمدت نیز انجام دهید. هنگام نوشتن اهداف خود، به یاد داشته باشید که تا حد امکان با محدودیتهای مختلف از جمله محدودیتهای زمانی و یا یک موقعیت خاص، واقعبینانه برخورد کنید. بهتر است سوالاتی مانند سؤالات زیر را هنگام برنامهریزی خود در نظر بگیرید:
- علاقه شما چیست و آیا شغل فعلی علاقه شما را تغذیه میکند؟
- آیا سبک زندگی و شغل فعلیتان شما را خوشحال میکند، و یا متوجه شدهاید که روندی متفاوت را میخواهید؟
- موفقیت از نظر شما چیست؟
حرکت بعدی شغلی خود را مشخص کنید.
از آنجایی که در حال ساختن حرفه خود هستید، کجا میخواهید بروید؟ شما باید تعیین کنید که آیا میخواهید در همان موسسه یا شرکت بمانید یا باید موقعیتی جدید پیدا کنید؟ تصمیم بگیرید که چه نوع تغییری را میخواهید ایجاد کنید، خواه این تغییر یک حرکت جانبی در یک شرکت بزرگتر باشد، یا حرکتی در مسیر پیشرفت در یک شرکتی مشابه، هماکنون شروع به تحقیق کنید. اگر نوع شغلی که میخواهید نادر است، ناامید نشوید. تنها باید با شدت بیشتر آن را دنبال کنید.
یک طرح کلی ایجاد کنید.
شما میتوانید با برنامهریزی برای جایی که میخواهید در یک سال یا چند سال آینده باشید، شروع کنید و سپس یک برنامه کلی برای حرفه خود تهیه کنید. با دیگران صحبت کنید تا ببینید ایدههای شما چقدر از نظر آنها عملی به نظر میرسد. برای طرح خود یک جدول زمانی با اقدامات برنامهریزی شده ایجاد کنید. فراموش نکنید که هر از چند گاهی اهداف و برنامههای خود را به روز کنید. شما نباید کورکورانه مسیری را بدون در نظرگرفتن اطلاعات جدید دنبال کنید.
عملکرد در محیط کار
شغل خود را به بهترین شکل درک کنید.
- آیا شغل شما بر اساس فصلهای سال تغییر میکند؟
- وظایف خاص شغل شما چیست و آیا آنها تعیین شده هستند؟ اگر قبلاً نوشته نشدهاند، خودتان آنها را یادداشت کنید.
- به چه کسی گزارش میدهید؟ آیا هر بار با یک فرد مشابه در ارتباط هستید؟
عاداتی خوب در خود ایجاد کنید.
به رئیس و همکاران خود نشان دهید که یک نیروی شغلی خوب و قابل اعتماد هستید. به آنها اثبات کنید که روی کار و عادات خود سرمایهگذاری کردهاید و به عنوان بخشی از یک تیم به خوبی فعالیت میکنید. چه بهتر که به لیست عادات خود، این موارد را نیز اضافه کنید:
- هم در رسیدن به محل کار و هم در تحویل وظایف محوله وقتشناس باشید.
- وظایف خود را به درستی انجام دهید تا دیگران بتوانند وظایف خود را انجام دهند.
- با دقت و احترام به صحبتهای همکاران و رئیس خود گوش دهید. پیشنهادات آنها را، در صورت لزوم، در کار خود بگنجانید.
- زندگی شخصی و کاری خود را از هم جدا نگه دارید.
ابتکار عمل داشته باشید.
وظایف و مهارتهایی را که میتوانید به کمک آنها در شغل خود برتری بیشتری کسب کنید، شناسایی کنید. با رئیس و همکاران خود در مورد راههایی صحبت کنید که به شما کمک میکند تجربیاتکاری جدیدی کسب کنید. به روشهایی فکر کنید که میتوانید با سایر بخشها یا گروهها برای به دست آوردن تجربیاتی بیشتر، ارتباط برقرار کنید.
بجای بیان مشکلات، راهحل ارائه دهید.
همه ما در زمانهای مختلف در محل کار به کمک نیاز داریم. متاسفانه اکثر ما با مشکلات به سراغ همکاران و رئیس خود میرویم نه راه حل. به جای درخواست کمک، به پاسخهای احتمالی مشکل خود فکر کنید و آنها را همزمان با مشکل ارائه دهید.
پیشرفت خود را ارزیابی کنید.
اطمینان حاصل کنید که کارهایی را که انجام میدهید، هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی بهترین هستند. هر 3 تا 6 ماه، چند پاراگراف در مورد آنچه تا آن زمان به دست آوردهاید، بنویسید. حتی مبالغ دریافتی در مدت زمان تعیین شده را ارزیابی کنید. شاید این موارد در رزومه شما نقشی نداشته باشند، اما راه خوبی برای پیگیری پیشرفت شما هستند. همچنین میتوانید پیشرفت خود را با نوشتن موارد زیر بررسی کنید:
- آیا در کار خود خوب عمل میکنید و احساس رضایت میکنید؟ اگر نه، چه چیزی باید تغییر کند تا شما چنین احساسی داشته باشید؟
- به این فکر کنید که آیا این شغلی است که مایلید در درازمدت انجام دهید و یا اینکه ترجیح میدهید یک جستجوی شغلی جدید را شروع کنید؟
رشته خود را تغییر دهید.
اگر در موقعیت فعلی یا مسیر شغلی خود به اندازهای که انتظار دارید نتایج مثبت دریافت نمیکنید، ممکن است زمان آن رسیده باشد که استراتژی خود را مجددا ارزیابی کنید. به عنوان مثال، میتوانید به دنبال یک شغل جدید باشید که بیشتر با اهداف، مهارتها و علایق شما مطابقت داشته باشد. به همین ترتیب، توجه داشته باشید که کجا و چگونه توانستید بیشترین موفقیت را کسب کنید، تا بتوانید این روند را آگاهانه تکرار کنید.
- اهداف و انگیزههای خود را مرتباً ارزیابی کنید تا مطمئن شوید که هنوز به جایی میروید که مقصد دلخواه شماست.
کمک گرفتن از مربی
در مورد آنچه میخواهید شفاف باشید.
آیا به کسی نیاز دارید که با او در مورد انتخابهای شخصی خود صحبت کنید؟ ارتباط با مربی با ارتباطات شخصی شما متفاوت است. چه نوع اطلاعاتی را میخواهید با مربی خود در میان بگذارید، و فکر میکنید به چه نوع مشاورهای نیاز دارید؟ قبل از اینکه به دنبال یک مربی باشید، باید مطمئن شوید که دقیقاً چه توقعی از او دارید.
نامزدهای احتمالی خود را شناسایی کنید.
با بررسی چهار یا پنج مربی احتمالی شروع کنید. زیرا ممکن است برخی نتوانند یا نخواهند به عنوان یک مربی با شما همکاری کنند. به آنها بگویید که چه نوع مهارت یا توصیهای را میخواهید از آنها کسب کنید. دریابید که کدام یک از افرادی که در نظر گرفتهاید، برای شما مناسبتر هستند. ممکن است او کسی نباشد که در بالاترین نقطه در حرفه خود قرار دارد، اما در عوض کسی است که میتوانید با او رابطهکاری نزدیکی داشته باشید. بدانید کهبهتر است، بیش از یک مربی داشته باشید. به عنوان مثال، میتوانید یک مربی مربوط به امور محلکار و یکی خارج از محدوده کاری داشته باشید. اکثر افراد موفق راهنمایی بیش از یک مربی دارند و از دیدگاههای متعددی که به آنها ارائه میشود، بهره میبرند.
- مربیان احتمالی را بر اساس آنچه میتوانند به شما ارائه دهند، ارزیابی کنید. ابتدا به دنبال افرادی باشید که بتوانید به راحتی با آنها صحبت کنید و با آنها ارتباط قوی برقرار کنید. زیرا رابطه دوستانه اساس یک مشاوره بینقص است.
- با فکر کردن به اینکه چه کسی میتواند بهترین مشاوره را بدهد، نامزدهای خود را محدود کنید. کدام یک از آنها در جایی که اکنون هستید بودهاند و میتوانند شما را در مورد موقعیت فعلیتان راهنمایی کنند؟
در جستجوی شغل جدید
شرایط شغل فعلی خود را مرور کنید.
دقیقاً بفهمید که چرا شغل فعلی خود را ترک میکنید. در اصل موفقیت شغلی برای شما چطور تعریف شده است؟ آیا برای دریاف پول بیشتراست؟ شاید به دلیل کمبود فرصتهای پیشرفت یا داشتن رابطه بد با رئیس باشد. دلیل دیگری به ذهن شما میرسد؟ سعی کنید بفهمید که در مورد شغل موجود چه چیزی را دوست دارید و چه چیزی را در رابطه با آن نمیپسندید. شکستهای خود در موقعیت فعلیتان را در نظر بگیرید. این روش بررسی عالی برای عدم تکرار آنها در موقعیت شغلی جدیدتان است.
- با این حال، باید به این فکر کنید که آیا مسیر جدید شما، ارزش از دست دادن جایگاه فعلی شما را خواهد داشت یا خیر؟
عواقب تغییر شغل را در نظر بگیرید.
ممکن است عواقب یا هزینههای ناخواستهای در مسیر جستجوی شغل جدید برای شما ایجاد شود. یافتن شغل جدید برای رسیدن به موفقیت شغلی دلخواهتان ممکن است با ماهها تحقیق همراه باشد. تمامی سایتهای شغلی در منطقه خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که همه فرصتهای شغلی مربوط به زمینه انتخابی خود، مشاهده میکنید.
حال که به فکر تغیر شغل هستید و یا درکل شغلی ندارید، این مژده را به شما میدهیم که، با هر مهارت و تحصیلاتی که دارید در کارسپاری شغلی برای شما درنظر داریم. پیشنهاد میکنم به لیست مشاغل ما در کارسپاری سری بزنید. و همینطور با ثبتنام رایگان در کارسپاری از آگهیهای مرتبط با مهارت خود مطلع شوید.
یک رزومه قوی آماده کنید.
ابتدا اطمینان حاصل کنید که در مورد آنچه سازمان از شما توقع دارد، آگاه هستید. سپس توضیح دهید که چرا خود را برای این موقعیت واجد شرایط میدانید. حتی اگر موفق نشوید که در این شغل استخدام شوید، ممکن است در آینده با سازمانهایی که برای آنها درخواست استخدام دادهاید، همکاری بین سازمانی داشته باشید. پس داشتن رزومهای قوی، مسیر موفقیت شغلی شما را از چندین نظر هموار میکند.
- از شخص دیگری بخواهید مدارک درخواست شما را بخواند و تصحیح کند. یک جفت چشم دیگر، به شناسایی اشتباهاتی که ممکن است مرتکب شدهاید کمک میکند.
- برای مشاغل خاصی که خود را برای استخدام واجد شرایط میدانید با دقت بیشتر رزومه آماده کنید. بهطور مثال اطلاعات را در قالبی که آنها میخواهند ارسال کنید و بر کیفیت و کمیت رزومه حساسیت بیشتری نشان دهید.
برای داشتن یک روزمه کاری قوی مطلب: 10 راهکار برای بهبود رزومه کاری را مطالعه کنید. با استفاده از این 10 نکته ارزشمند میتوانید برای برجسته کردن اعتبار، مدارک، تجربه و دستاوردهای خود در رزومهی کاریتان استفاده کنید.
مصاحبهکاری را تمرین کنید.
مشاغل مختلف به انواع مختلفی از مصاحبه نیاز دارند، از یک گفتگو 15 دقیقهای، تا چند روز مصاحبه و جلسه با مدیران. مطمئن شوید که میدانید در چه نوع مصاحبهای شرکت خواهید کرد و شروع به آمادهسازی خود برای درخشش در آن کنید.
- در مورد شرکت یا موسسهای که در آن مصاحبه میکنید تحقیق کنید. شما باید برای سؤالات آنها در مورد اینکه چرا خود را درخور آن سازمان میبینید، آماده باشید و بالاعکس باید شما نیز سؤالاتی برای آنها تنظیم کنید.
- فهرستی از سوالات احتمالی تهیه کنید و از یک دوست بخواهید که با شما مصاحبهساختگی انجام دهد. اگر خوب پیش نرفت، دوباره این کار را انجام دهید.
مزایای شغلی دلخواهتان را تعیین کنید.
ممکن است چندین پیشنهاد دریافت کنید، و یا مدت زیادی برای تنها یک پیشنهاد صبر کنید. صرفنظر از موقعیت خود، باید تصمیم بگیرید که چه هدفی از نظر حقوق، مزایا، و فضایی برای ارتقاء سطح شغلی خود دارید.
حرفهای پاسخ دهید.
چه در این کار استخدام شوید یا نه، مطمئن شوید که همیشه به همه پیشنهادات حرفهای پاسخ میدهید. نسبت به مدیران استخدامی که در این مدت با آنها مکاتبه میکنید، محترمانه، سپاسگزار و مؤدب رفتار کنید. این همچنین شامل طریقه ترک شغل فعلی شما نیز میشود. وقتی برای کار جدید خود حرکت میکنید، نیازی به خراب کردن پلهای پشت سرتان نیست. چه کسی میداند شاید زمانی به توصیه یا لطف یک همکار قبلی نیاز داشتید. آگاه باشید که داشتن ارتباطات قوی انسانی برای رسیدن به موفقیت شغلی از نان شب نیز واجبتر است.